Respons

Respons Medieskuggor, nr 6 2016

Publicerad torsdag, 22 december 2016
78 sidor

Respons Medieskuggor, nr 6 2016Endast prenumerationLogga in
AppstoreGoogle Play
Ladda ned appen för att läsa tidningen på din iPhone, iPad eller Android

Medieutredningens slutbetänkande överlämnades till regeringen den 7 november. Den ger en dyster bild av mediernas situation och orsaken är de sociala mediernas framväxt. Mats Hyvönen går igenom utredningen och den debatt som följt på den. Flest reaktioner har argumentationen för hur man ska motverka det man kallar lågintensivt hat väckt.

Hur allvarligt är läget? Respons samlade tre företrädare för olika perspektiv på medierna till ett rundabordssamtal med Respons chefredaktör Kay Glans: Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, Ulrika Kärnborg, författare och Författarförbundets vice ordförande samt Jenny Björkman, historiker och kommunikationsansvarig på Riksbankens Jubileumsfond.

Sharon Rider, professor i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet, fördjupar diskussionen om mediernas självrannsakan efter det amerikanska valet. Det är inte Donald Trump som delat upp befolkningen i ”vi” och ”dem”, det har den elit som betraktar sig som upplyst redan gjort. Den har förlorat förmågan att tala med människor som har en annan uppfattning. Dess utmaning är nu att återskapa förtroendet för samhället som ett gemensamt projekt.